Doporučené · Sladké recepty

Dýňový dort se slaným karamelem

Jestli něco neodmyslitelně patří k podzimu, tak je to samozřejmě mimo jablek taky dýně. A já se každý rok na dýňovou sezónu ohromně těším, protože právě z dýně jde naslano i nasladko vykouzlit spousta báječných jídel. Jedním s nich je tenhle úžasný dortík se slaným karamelem, který voní skořicí a perníkovým kořením a rozplývá se na jazyku. Věřte mi, že stojí za to se do něj pustit. Příprava není tak složitá, jak se na první pohled může zdát, a výsledek za to rozhodně stojí.  Jsem si jistá, že k odpolední nedělní kávě s ním určitě zazáříte. Tak ať se povede! 😉

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 350 – 400 g dýňového pyré (asi půl dýně hokkaido)
  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 250 g polohrubé mouky (z poloviny jsem použila celozrnnou špaldovou)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 50 g mletých ořechů
  • Do těsta jsem ještě přidala mletá lněná semínka a chia semínka.

Na krém:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 190 ml smetany ke šlehání (zbylých 60 ml použijeme na karamel)
  • 250 g mascarpone
  • Javorový sirup/ moučkový cukr dle chuti

Na slaný karamel:

  • 80 g třtinového cukru
  • 45 g másla
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 0,5 lžičky soli
  • Pekanové a vlašské ořechy na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni neloupeme, nakrájíme ji na kostky a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C do měkka. Když nám dýně trochu vychladne, rozmixujeme ji ve vyšší nádobě tyčovým mixérem do hladka. Pyré necháme zcela vychladnout.

Na těsto smícháme v jedné míse suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor a koření. V druhé misce prošleháme vejce s cukrem a poté přilíváme olej a nakonec vmícháme i dýňové pyré. Do této směsi dobře vmícháme suchou směs a nakonec i mleté ořechy.

Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 155 °C a dopečeme ještě zhruba 40 minut, dokud není těsto dobře propečené. Korpus necháme vychladnout na mřížce.

Mezitím co pečeme těsto, se můžeme pustit do přípravy karamelu. V rendlíku necháme na mírném ohni rozpustit cukr. Cukr se začne rozpouštět od stran, okraje tedy můžeme lehce promíchat dřevěnou vařečkou, než se nám rozpustí i prostředek. Poté opatrně vmícháme máslo nakrájené na kostičky. Mícháme, dokud se směs nespojí, poté odstavíme, osolíme a metličkou opatrně všleháme smetanu. Karamel vrátíme na plotnu a při nízké teplotě prošleháváme do krémové konzistence. Poté karamel odstavíme. Pokud se nám nepodařilo rozmíchat pár hrudek, můžeme přecedit přes sítko a přelít do porcelánové misky (ne plastové). Během chladnutí ještě párkrát promícháme a můžeme dle chuti ještě dosolit. S karamelem je potřeba pracovat opravdu velmi opatrně, je extrémně horký a mohli bychom se snadno popálit.

Na krém dáme všechny přísady do kuchyňského robota a vyšleháme v hladký, pevný krém, případně vyšleháme ručně. Myslete na to, že není potřeba krém moc sladit, protože na něj přijde hodně sladký karamel.

Korpus rozřízneme na tři části, které přenáším opatrně, aby se nám nepotrhaly. Spodní část potřeme třetinou krému a pocákáme zchladlým karamelem. Na to přiklopíme prostřední část korpusu a postup opakujeme. Nakonec přiklopíme vrchní částí korpusu, potřeme zbylým krémem a ozdobíme karamelem a nasekanými ořechy.

Dort dáme do lednice vychladit a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s