Doporučené · Sladké recepty

Mini koláčky s makovou a ořechovou posypkou

Inspirací pro tyhle malé koláčky nám byly tradiční hanácké svatební koláčky. Jsou to takové jednohubky, ale každý malý kousíček je plný skvělé chuti, a proto jsme si je hned napoprvé naprosto zamilovali. Příprava samozřejmě zabere o trochu víc času než u větších buchet, ale rozhodně se to vyplatí. My jsme se do koláčků pustili s manželem ve dvou, takže to byla vlastně zábava a nejvíc nás samozřejmě bavilo ochutnávání. Koláčky jsme si pak dali k nedělní kávě a byli jsme na sebe opravdu pyšní, co jsme společně vytvořili.  A ještě lepší je se o tyhle úžasné koláčky podělit s vašimi blízkými, to chutnají ještě o moc lépe.

POTŘEBUJEME:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • ½ kostky droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • sušená vanilka
  • špetka soli

Na náplň:

  • zakysaná smetana
  • švestková povidla

Na potření:

  • rozpuštěné máslo
  • rum

Na ořechovou posypku:

  • mleté ořechy
  • moučkový cukr
  • skořice

Na makovou posypku:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • skořice

POSTUP

Nejdříve si připravíme těsto. Droždí rozdrobíme do hrnečku, zasypeme lžičkou cukru, lžičkou mouky, zalijeme polovinou vlažného mléka a dobře rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, vanilku a špetku soli. Přidáme žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo a dáme hníst buď do kuchyňského robota, nebo hněteme ručně vařečkou, až nám vznikne hladké pružné těsto.

Těsto dáme na teplé místo zhruba na hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a každou vyválíme na co nejtenčí plát, který rozkrájíme na malé čtverečky (asi 3 x 3 cm). Na každý čtvereček dáme trošku zakysané smetany a trochu povidel a zabalíme do kuličky.

Kuličky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté koláčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova.

Kuličky po vyndání z trouby namáčíme do másla smíchaného s rumem a obalíme v makové nebo ořechové posypce.

Koláčky můžeme hned podávat, protože ještě vlažné jsou úplně nejlepší. Přejeme dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s