Sladké recepty

Jablečný dortík

Vždycky mám doma po ruce balíček klasických dětských piškotů pro případy, že chci vytvořit rychlý dezert bez pečení. Ať už pro návštěvu, nebo jen tak k odpolední kávě. Mezi naše oblíbené patří klasický dortík ze zakysané smetany, piškotů a ovoce, pudinkový dortík, tiramisu, nebo třeba právě tenhle jablečný dortík. Příprava všech těchto dezertů je snadná a jsou tak ideální třeba na společné tvoření s dětmi. Nejtěžší úkol je vždy vydržet čekat, než se piškoty hezky nasáknou a dortík se v lednici rozleží a ztuhne. Tak se na jeho přípravu můžete hned vrhnout, abyste za pár hodin už mohli ochutnávat.

Potřebujeme:

  • asi 1,1 kg jablek/ případně můžete použít i pár hrušek
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíčka skořice
  • trochu sušené vanilky
  • med dle chuti
  • balení piškotů
  • smetana ke šlehání
  • skořice

Postup

Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Jablka dáme do hrnce, podlijeme trochu vodou svaříme do měkka. Průběžně mícháme a dle potřeby přidáváme vodu.

Svařená jablka můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, záleží na tom, jakou konzistenci si přejeme docílit. Mě vůbec nevadí, když jsou v dortu kousky jablek, někdo to má ale raději úplně do hladka rozmixované.

V hrnečku rozmícháme škrob se skořicí, vanilkou a vodou. Tuto směs nalijeme do svařených jablek, promícháme a ještě asi minutu povaříme. Dosladíme medem dle chuti.

Piškoty naskládáme na dno dortové formy a zalijeme třetinou jablkové směsi, poklademe další vrstvou piškotů, zalijeme další vrstvou jablek a to samé ještě jednou.

Dort necháme vychladnout a poté přemístíme do lednice, kde necháme alespoň pár hodin ztuhnout.

Na ztuhlý dort ještě nakonec navrstvíme vyšlehanou smetanu a před servírováním posypeme skořicí. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s