Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád Krtkův dort. Kombinace čokolády, jemného krému a sladkého banánu je zkrátka dokonalá. Tenhle krtkův dort je rovnou naporcovaný a naservírovaný ve skleničkách. Korpus je ale univerzální a rozhodně z něj jde udělat i klasický dort nebo řezy. Základ receptu je z kuchařky My Cooking Diary 2. Protože jsem si ho malinko upravila a myslím si, že je naprosto skvělý, chtěla bych si ho uložit i tady, a taky předat dál. Tak doufám, že Vám zachutná stejně jako nám.
Potřebujeme:
Na korpus:
- 60 g vysokoprocentní čokolády
- 100 ml oleje (Můžete použít řepkový, slunečnicový, kokosový. Já ráda míchám více druhů)
- 120 ml mléka (klidně i rostlinného)
- 2 vajíčka
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 – 2 lžíce rumu
- 1 lžička rozpustné kávy nebo Cara
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g zakysané smetany
- 20 g vysokoprocentní čokolády
- Javorový sirup dle chuti
Na dokončení:
- 2 – 3 větší banány
Postup
Nejdříve si upečeme korpus. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s olejem a necháme trochu vychladnout. Do směsi pak metličkou zašleháme vajíčka a mléko. Přidáme trochu rumu a lžičku rozpustné kávy nebo Cara.
V míse smícháme sypké suroviny, tedy mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi vlijeme tekutou a dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 160 °C asi 12 – 15 minut.
Hotový korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Vyšleháme mascarpone se smetanou do tuha a poté vmícháme zakysanou smetanu, nastrouhanou čokoládu a osladíme dle chuti javorovým sirupem.
Pak už jenom navrstvíme do skleniček rozdrobený korpus, nakrájené banány a krém. Krtkův dort ve skleničkách můžeme ihned podávat. Dobrou chuť!