Sladké recepty

Krtek do skleničky

Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád Krtkův dort. Kombinace čokolády, jemného krému a sladkého banánu je zkrátka dokonalá. Tenhle krtkův dort je rovnou naporcovaný a naservírovaný ve skleničkách. Korpus je ale univerzální a rozhodně z něj jde udělat i klasický dort nebo řezy. Základ receptu je z kuchařky My Cooking Diary 2. Protože jsem si ho malinko upravila a myslím si, že je naprosto skvělý, chtěla bych si ho uložit i tady, a taky předat dál. Tak doufám, že Vám zachutná stejně jako nám.

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 100 ml oleje (Můžete použít řepkový, slunečnicový, kokosový. Já ráda míchám více druhů)
  • 120 ml mléka (klidně i rostlinného)
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 1 lžička rozpustné kávy nebo Cara

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g zakysané smetany
  • 20 g vysokoprocentní čokolády
  • Javorový sirup dle chuti

Na dokončení:

  • 2 – 3 větší banány

Postup

Nejdříve si upečeme korpus. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s olejem a necháme trochu vychladnout. Do směsi pak metličkou zašleháme vajíčka a mléko. Přidáme trochu rumu a lžičku rozpustné kávy nebo Cara.

V míse smícháme sypké suroviny, tedy mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi vlijeme tekutou a dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 160 °C asi 12 – 15 minut.

Hotový korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Vyšleháme mascarpone se smetanou do tuha a poté vmícháme zakysanou smetanu, nastrouhanou čokoládu a osladíme dle chuti javorovým sirupem.

Pak už jenom navrstvíme do skleniček rozdrobený korpus, nakrájené banány a krém. Krtkův dort ve skleničkách můžeme ihned podávat. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s