Sladké recepty

Karamelové větrníčky

Větrníčky z odpalovaného těsta se můžou zdát opravdovou výzvou. Samozřejmě, že příprava zabere více času, než upéct třeba bábovku, ale věřte mi, že až to jednou vyzkoušíte, zjistíte, že to vůbec není složité. Sepsala jsem recept co nejpodrobněji, aby pečení bylo ještě snazší. Rozhodně není třeba se toho bát, protože tyhle větrníčky za čas strávený v kuchyni stojí. Jsem si jistá, že s nimi zazáříte na každé oslavě nebo rodinné návštěvě. Tak ať se podaří!

Potřebujeme:

Na těsto:

160 g hladké mouky

90 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)

špetka soli

200 ml vody

3 – 4 vejce (asi 170 – 180 g)

Na vanilkový krém:

  • 50 g pudinkového prášku (můžete použít jeden pudinkový prášek + kukuřičný škrob)
  • ½ vanilkového lusku
  • 300 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 250 g mascarpone
  • moučkový cukr dle chuti (není nutné)

Na karamelovou šlehačku:

  • 400 ml smetany ke šlehání (35 %)
  • 40 g krupicového cukru
  • (stužovač šlehačky – není nutný)

Na karamelovou polevu:

  • 2 – 3 lžíce cukru
  • asi 30 ml vody

Postup

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Smetanu ke šlehání ohřejeme. Do rendlíku rovnoměrně rozprostřeme cukr a dáme na mírný plamen. Ohříváme do rozpuštění. Do zpěněného karamelu opatrně vlijeme smetanu. Za stálého míchání lehce prohřejeme, až se nám karamel ve smetaně rozpustí a přelijeme do hrnku. Vychladnutou smetanu dáme do lednice, kde musí alespoň přes noc, ideálně 24 hodin chladnout. Čím lépe bude šlehačka vychlazená, tím lépe půjde vyšlehat.

Další den se dáme nejdříve do přípravy odpalovaného těsta. Do rendlíku dáme vodu, olej a sůl a tuto směs přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit, nasypeme do ní mouku a mícháme. Těsto odpalujeme, dokud se nám na dně nevytvoří bílý povlak. Pak dáme do mixéru míchat (hnětacím hákem) do vychladnutí, nebo mícháme ručně. Když je těsto vychladnuté tak, že v něm pohodlně udržíme prst, můžeme začít přidávat po jednom vajíčka, která vždy důkladně vmícháme do těsta. Hotové těsto nandáme do zdobícího pytlíku a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem. Vždy dělám na sebe dva kroužky a končím uprostřed. Navlhčeným prstem ještě přejedeme špičky a uhladíme je .

Těsto pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C nejdříve asi 15 minut, až nám trochu zezlátne, poté snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě asi půl hodiny. Jakmile je těsto trochu zlatavé, po chvílích troubu otevřeme a hned zase zavřeme, tedy tímto způsobem trochu odvětráváme páru, aby nám těsto nepotrhala. Upečené větrníčky poznáme tak, že když si vezmeme dva do hrsti a zatřeseme, uslyšíme, jak chrastí. Měli by být krásně zlatavé.

Mezitím, co se těsto peče, si připravíme vanilkový krém. Mléko povaříme za stálého míchání s pudinkovým práškem, vyškrábnutým vanilkovým luskem a cukrem. Provaříme minimálně 3 minuty. Pokud krém děláte ve větším množství, třeba z dvojité dávky, je lepší dát cukr až ke konci vaření, aby se směs nezačala připalovat. Pudink poté přendáme do mísy robotu a šleháme na malé otáčky do vychladnutí.

Do vychladlého pudinku poté zašleháme mascarpone a případně dosladíme moučkovým cukrem dle potřeby.

Upečené větrníčky necháme vychladnout a poté je rozkrojíme na poloviny.

Na karamelovou polevu dáme do rendlíku cukr, necháme rozpustit na karamel, jako když jsme připravovali karamelovou šlehačku, ale místo smetany karamel zalijeme trochou vody a dobře rozmícháme. Necháme malinko zchladnout a poté do karamelu namáčíme čepičky větrníků. Tento krok můžete klidně vynechat, a hotové větrníčky nakonec jenom pocukrovat.

Spodky větrníčků naplníme vanilkovým krémem.

Karamelovou šlehačku vyšleháme dotuha. Pokud si nejsme jistí, můžeme použít trochu stužovače šlehačky, aby nám držela tvar. Pokud je ale smetana vysokoprocentní a dobře vychlazená, nebude stužovač potřeba. Vyšlehanou šlehačku dáme do zdobícího sáčku a stříkáme na vanilkový krém. Šlehačkou vždy uděláme na sebe dva kroužky, a pokud zbyde, vyplníme i prostředek.

Větrníčky přiklopíme a uchováváme v lednici.

Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s