Za poslední dobu jsem si hodně oblíbila dortíky, do kterých je nenápadně propašovaná zelenina. Za prvé mám pocit, že je dortík o něco zdravější než klasická verze, a za druhé mi přijde, že zelenina dodává dortíku úžasnou vláčnost a je za mě opravdu vynikající. Ať už je to můj oblíbený mrkvový dort, dýňový, cuketová buchta, nebo právě tenhle dortík z červené řepy, všechny jsou skvělé. A věřte mi, že v tomhle dortíku byste zeleninu rozhodně nehledali. A protože je rozmixovaná, není to poznat ani na struktuře, jak tomu je třeba u mrkvového. Za mě určitě stojí za vyzkoušení a i když nejste zrovna milovníkem červené řepy, v téhle variantě si ji zamilujete.
Potřebujeme:
Na korpus:
- 300 – 350 g vařené červené řepy
- 60 ml oleje
- 130 ml kefíru nebo jogurtu
- 3 vejce
- 100 g másla
- 250 g mouky
- 150 g třtinového cukru
- 30 g kakaa (uberte, pokud chcete světlejší výsledek)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- případně červené barvivo
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g tvarohu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- sladidlo dle chuti (med/ libovolný sirup/ moučkový cukr)
Postup:
Uvařenou červenou řepu rozmixujeme společně s olejem a kefírem. V míse smícháme všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Poté přidáme vejce a rozmixovanou směs a dobře promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Mě se osvědčilo vysypávat strouhaným kokosem.
Ještě můžeme těsto dobarvit červeným potravinářským barvivem, aby nám vznikla krásně červená barva.
Těsto pečeme na 180 °C zhruba 50 – 60 minut. Záleží na velikosti vaší formy, udělejte klasický test špejlí, zda je těsto propečené. Korpus necháme vychladnout.
Na krém smícháme mascarpone se smetanou a tvarohem a vyšleháme společně v tuhý krém. Přidáme citronovou kůru a šťávu a dosladíme dle chuti.
Korpus rozřízneme na tři části. Těsto je relativně křehké, tak s ním manipulujeme opatrně. Promažeme připraveným krémem a ozdobíme čerstvým ovocem.
Dortík dáme do lednice odpočinout a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Prosím, u dortu z červené řepy není upřesněná mouka, jaká je lepší, hladká, nebo polohrubá. Děkuji za odpověď.
To se mi líbíTo se mi líbí
Většinou dávám hladkou, ale polohrubou určitě taky nic nezkazíte. Někdy kombinuji i s celozrnnou, špaldovou, nebo pohankovou 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí