Na tenhle jahodový koláč je potřeba jen pár přísad, je rychle hotový a naprosto výborný. Na letní dny přímo ideální, protože je lehký a chutná skvěle. Já už jsem ho letos dělala asi pětkrát a ještě nás neomrzel. Jde o obyčejný piškot a smetanový krém s jahodami. Zvládne ho úplně každý a rozhodně stojí za zkoušku. Dělám ho do velké formy, nebo dvou malých. Myslím, že množství vystačí i na plech.
léto 2017
Potřebujeme:
Na korpus:
-
5 vajec
-
3 lžíce medu
-
6 lžic polohrubé mouky
Na krém:
-
2 smetany ke šlehání (500 ml)
-
1 tvaroh (250 g)
-
300 g jahod + pár na ozdobu
-
3 plátky želatiny
Postup
Nejdříve vyšleháme bílky v pevný sníh, do kterého po jednom zašleháme žloutky a med. Poté vmícháme mouku a vylijeme do vmazané formy. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut a necháme korpus vychladnout.
Na krém nejdříve rozmixujeme jahody, z kterých nám vznikne hladká kašička. Jahodové pyré můžeme ještě přecedit, abychom v něm neměli semínka. Poté vyšleháme obě smetany s tvarohem dotuha a vmícháme jahodové pyré. Podle potřeby můžeme přisladit, ale pokud jsou jahody dost sladké, není to vůbec třeba.
Namočíme želatinové plátky do studené vody a až změknou, vyjmeme je, zalijeme trochou vařící vody a pořádně rozmícháme. Do želatiny poté postupně přidáváme pár lžic krému a důkladně rozmícháme. Krém se želatinou smícháme se zbylým krémem a nalijeme na korpus.
Koláč dáme do lednice a necháme ho několik hodin vychladit a ztuhnout, nejlépe přes noc. Dobrou chuť 🙂