Sladké recepty

Red velvet z červené řepy

Za poslední dobu jsem si hodně oblíbila dortíky, do kterých je nenápadně propašovaná zelenina. Za prvé mám pocit, že je dortík o něco zdravější než klasická verze, a za druhé mi přijde, že zelenina dodává dortíku úžasnou vláčnost a je za mě opravdu vynikající. Ať už je to můj oblíbený mrkvový dort, dýňový, cuketová buchta, nebo právě tenhle dortík z červené řepy, všechny jsou skvělé. A věřte mi, že v tomhle dortíku byste zeleninu rozhodně nehledali. A protože je rozmixovaná, není to poznat ani na struktuře, jak tomu je třeba u mrkvového. Za mě určitě stojí za vyzkoušení a i když nejste zrovna milovníkem červené řepy, v téhle variantě si ji zamilujete.

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 300 – 350 g vařené červené řepy
  • 60 ml oleje
  • 130 ml kefíru nebo jogurtu
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 250 g mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 30 g kakaa (uberte, pokud chcete světlejší výsledek)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • případně červené barvivo

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • sladidlo dle chuti (med/ libovolný sirup/ moučkový cukr)

Postup:

Uvařenou červenou řepu rozmixujeme společně s olejem a kefírem. V míse smícháme všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Poté přidáme vejce a rozmixovanou směs a dobře promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Mě se osvědčilo vysypávat strouhaným kokosem.

Ještě můžeme těsto dobarvit červeným potravinářským barvivem, aby nám vznikla krásně červená barva.

Těsto pečeme na 180 °C zhruba 50 – 60 minut. Záleží na velikosti vaší formy, udělejte klasický test špejlí, zda je těsto propečené. Korpus necháme vychladnout.

Na krém smícháme mascarpone se smetanou a tvarohem a vyšleháme společně v tuhý krém. Přidáme citronovou kůru a šťávu a dosladíme dle chuti.

Korpus rozřízneme na tři části. Těsto je relativně křehké, tak s ním manipulujeme opatrně. Promažeme připraveným krémem a ozdobíme čerstvým ovocem.

Dortík dáme do lednice odpočinout a můžeme podávat. Dobrou chuť!

3 komentáře: „Red velvet z červené řepy

Zanechat odpověď na pekacekstesti Zrušit odpověď na komentář