Sladké recepty

Jidáše

Jidáše jsou vedle mazance další pečivo, které je spojeno s Velikonocemi. Jako většina obřadního pečiva, i Jidáše jsou z kynutého těsta a mají tvar nejrůznějších točenic. Právě podle jejich zvláštního tvaru dostaly Jidáše své jméno – mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš, poté co zradil Krista, oběsil. Tradičně se jidáše pečouna zelený čtvrtek.

Potřebujeme:

  • 375 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 150 ml teplého mléka
  • 95 g povoleného másla
  • 20 g droždí (asi 1/2 kostky)
  • 3 žloutky
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 bílek

Postup

Smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, sůl, vanilku a citronovou kůru. K suchým přísadám přidáme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Poté přidáme i žloutky a nakonec máslo.

Těsto hněteme buď ručně, nebo dáme hníst do robotu alespoň 10 minut. Hotové těsto je hladké a pružné. Těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na hodinu.

Vykynuté těsto ještě trochu prohněteme a tvoříme z něj různé tvary točenic. Jidáše dáme na vymazaný plech a necháme na něm ještě asi 20 minut kynout. Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut, dokud nejsou Jidáše krásně zlaté. Po upečení můžeme ještě potřít medem.

Před podáváním bychom měli nechat Jidáše ještě chvilku vychladnout. Můžeme podávat s máslem, medem či marmeládou, ale jsou dobré i samotné. Dobrou chuť!

Napsat komentář