Kopřivy jsou úžasná rostlina, především ty mladé z jara. Mají v sobě hromadu vitamínů, ale přesto jsou hodně opomíjené. Možná proto, že nepatří mezi bylinkové modelky, možná proto, že pálí. Na jejich blahodárné účinky na naše zdraví však nesmíme zapomínat. Kopřivy podporují detoxikaci organismu a čistí především krev a ledviny. Pomáhají také při bolestech hlavy, nachlazení a otocích. Odvar z kopřiv také skvěle působí na vlasy, které zbaví lupů a celkově posílí. Tak hurá na kopřivy.
Ale s jejich konzumací buďte opatrní. Doporučuje se kopřivy konzumovat spíše na jaře k očistě. Vhodné je pít tři šálky denně po dobu maximálně tří týdnů. Mladé kopřivy v malém množství oragismus čistí, jejich dlouhodobá konzumace ho však zanáší.
Jako malá jsem vždycky trhala kopřivy s babičkou, která říká, že hodnýho nepálí a neřád se nedá. Takže z kopřiv vůbec nemusíte mít strach. Pár kousnutí od kopřivy je údajně moc zdravé. Při nejhorším můžete sáhnout po rukavicích.
jaro 2017
Kopřivový čaj
Potřebujeme:
-
hrstka kopřiv
-
horká voda
Čaj je vlastně nejjednodušší věcí, kterou z kopřiv můžeme připravit. Kopřivy jenom zalijeme horkou vodou a necháme luhovat asi 15 minut. A to je vlastně všechno. Čaj se dá připravit jak z čerstvých, tak i sušených kopřiv.
Kopřivová šťáva
Potřebujeme:
-
3 litry vody
-
1 citron nebo grep, pomeranč, 2 mandarinky
-
asi 6 hrstí kopřiv (zhruba 80 – 100 g)
-
lžička kyseliny cironové
-
med podle chuti (nemusí být)
Vodu svaříme s kyselinou citronovou, necháme ji trochu vychladnout a dáme do ní citron nakrájený na kolečka, kopřivy a případně med podle chuti. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme luhovat 24 hodin. Druhý den šťávu scedíme a můžeme podávat. Buď šťávu podáváme samotnou, nebo si vyrobíme kopřivové mochito. Šťávu skladujeme nejlépe v lednici, kde vydrží několik dní.
Kopřivové mochito
Potřebujeme:
-
200 ml kopřivové šťávy
-
kolečko citronu
-
několik listů mladých kopřiv
-
1 – 2 lžičky třtinového cukru
-
malý panák bílého rumu (můžete vynechat)
-
několik kostek ledu
Plátek citronu přepůlíme a dáme s lístky kopřiv do sklenice. Přidáme třtinový cukr a všechno na dně sklenice důkladně rozmačkáme. Poté přidáme rum a led a zalijeme kopřivovou šťávou. Šťávu můžeme ještě naředit sodovkou, abychom v mochitu měli bublinky.
Kopřivový odvar na vlasy
U kopřivového odvaru postupujeme stejně jako u čaje. Můžeme použít více kopřiv, aby byl výluh silnější, a necháme luhovat. Když je výluh tak vlažný, že se při polití nespálíme, přecedíme ho a nalijeme si ho na umyté vlasy. Kopřivy vlasům dodají vitamíny a posílí je.
Kopřivy v jídle
Kopřivy se dají použít také do jídla, třeba místo špenátu, nebo je ke špenátu můžete přidat. Například ve špenátových palačinkách, nebo v tradiční velikonoční nádivce chutnají skvěle. Fantazii se meze nekladou. Kopřivy můžete přidat vlastně do čehokoliv. Od zeleninových rizot, přes zapečené brambory až po smetanové omáčky se špenátem. Když kopřivami pouze „naředíte“ klasický špenát, ani je v jídle nepoznáte.
Kopřivy ve smoothie
Kopřivy můžete přidat také do vašeho oblíbeného smoothie. Čerstvé vám dají ještě daleko více vitamínů než tepelně upravené. V malém množství je na chuti ani nepoznáte a rozmixované vůbec nepálí.
Kopřivové smoothie si můžete připravit třeba z banánu, avokáda, kiwi, rostlinného mléka (třeba kokosového), chia semínek a samozřejmě kopřiv.