Ze statku

Kouzlo zimy

Prosinec, leden, únor a často i březen jsou měsíce roku, kdy nás sluníčko zrovna moc neohřívá. Zima, sníh a nízké teploty nás odrazují od vstávání i venkovních aktivit. K tomu ještě ta tma. Rozednívá se pozdě a brzy se stmívá. Nálada klesá a nejlépe je nám doma u kamen, nebo ve vyhřátém pelíšku. Avšak když se pořádně rozhlédneme kolem sebe, uvidíme to kouzlo, které pro nás každoročně paní Zima nachystá.

zima 2017

Sněhové vločky tančí vzduchem jako malé baletky a mráz obaluje větvičky stromů i stébla trávy a tvoří přitom krásné krystalky. Příroda klidně spí pod bílou peřinou a jen stopy toulavých zvířat se vpisují do bílého koberce. Pod mrazivou přikrývkou vykukují zapomenuté plody podzimu a jemné sluneční paprsky dělají ze sněhových krystalků ryzí diamanty. Zamrzlá krajina jakoby utichla, ale přesto září svou krásou.

Medvědi ulehli k zimnímu spánku, příroda odpočívá, a protože i my jsme její součástí, měli bychom také přejít na klidnější režim, více odpočívat a krásu zimy si pořádně užít. Ani v zimě bychom neměli zapomínat na pravidelné procházky a pobyt na čerstvém vzduchu. Doma u kamen je sice krásně teplíčko a do mrazu se nám často nechce, ale i krátká procházka zasněženou krajinou je uklidňující a bezesporu tím uděláme něco pro své zdraví. Po návratu domu si teplo krbu užijeme ještě daleko více, a také určitě zahřeje teplý čaj, svařák, poctivá horká čokoláda, teplé mléko nebo tradiční krupičná kaše.

Poctivá horká čokoláda

Po mrazivé procházce si zasloužíte teplou odměnu, a co jiného zahřeje tělo i duši a dodá vydanou energii než poctivá horká čokoláda. Tahle je krásně hustá a krémová a taková je nejlepší. Recept vystačí asi na dva šálky, ale protože je dost sytá, podělí se o ni pohodlně čtyři. Buď jí můžete normálně vypít, nebo si do ní namáčet kousky ovoce a využít jí jako fondue. Čokoládu můžete ještě ozdobit našlehanou smetanou, avšak podávejte ji v menším množství. Je sice hříšně dobrá, ale také poměrně kalorická.

Potřebujeme:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 150 g kvalitní čokolády
  • ½ lžičky vanilky

Smetanu a mléko přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme do směsi na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud nám nevznikne hladká, hustší směs. Pokud se nám čokoláda špatně rozpouští, můžeme směs na mírném plameni ještě přihřát. Nakonec vmícháme vanilku. Horkou čokoládu nalijeme do šálků a podáváme.

Teplé mléko nejen pro děti

Teplé mléko s medem mě vždycky vrátí do dětských let. Už od malička jsme na sladké mléko zvyklí, ale málokdo si ho udělá i v dospělosti, protože mléko je přece pro malé děti. Není. Také si ho udělejte a budete spát jak nemluvně. Nebo vyzkoušejte verzi pro dospělé a med nahraďte panákem vaječného koňaku.

Potřebujeme:

  • ¼ litru mléka
  • 1 – 2 lžičky medu (podle chuti)
  • nebo panák vaječného koňaku

Mléko zahřejte a přidejte buď med, nebo vaječňák. Takhle jednoduché to je a přitom tak moc dobré.

 

Krupičná kaše jako od maminky

Krupičná kaše? Další jídlo pro děti? Ale jděte! Vzpomeňte si, kdy jste ji měli naposledy. Možná to bylo ještě od maminky. A chutná vám? Tak proč si ji někdy neuděláte? Já krupičnou kaši miluju. Je rychlá a moc dobrá. Navíc v zimě zahřeje a potěší. Nejradši ji mám s medem a skořicí. Recept vystačí na 2 porce.

Potřebujeme:

  • ½ l mléka
  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 1 – 2 lžíce medu (podle chuti)
  • trochu másla
  • špetka skořice

Do lehce zahřátého mléka vsypeme krupičku a mícháme do zhoustnutí. Hotovou kaši rozlijeme ještě trochu řidší do talířů, kde nám ještě malinko zhoustne. Přidáme med podle chuti, trochu másla a posypeme špetkou skořice. Pak už si jen vychutnáváme sladkou vůni a chuť dětství.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s