POTŘEBUJEME:
Na omáčku:
- 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 1 menší cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka sterilované cizrny/ nebo 240 g uvařené
- 1 plechovka krájených rajčat
- 200 g pasírovaných rajčat
- 200 ml kokosového mléka (1/2 plechovky)
- kurkuma
- garam masala
- římský kmín
- chilli
- sůl
Na rýži:
- Basmati rýže
- sůl
- slunečnicový olej
POSTUP
Na rozpálené pánvi necháme rozpustit přepuštěné máslo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté zasypeme trochou římského kmínu a zaprášíme lžičkou kurkumy.
Poté do pánve přidáme scezenou cizrnu, opražíme a zalijeme krájenými rajčaty a pasírovanými rajčaty. Okořeníme menší lžičkou garam masali, trochou chilli a necháme povařit.
Poté do směsi přidáme kokosové mléko a vaříme na mírném plameni, dokud nám omáčka trochu nezhoustne. Nakonec směs osolíme a případně dokořeníme dle chuti.
Jak na indickou rýži
K indickým pokrmům se standardně podává rýže Basmati, která je po uvaření sypká a nelepí.
1 díl rýže nasypeme do mísy a přilijeme 2 díly vody. Takto necháme rýži alespoň půl hodiny odstát.
V hrnci přivedeme k varu další 2 díly vody. Až se voda začne vařit, osolíme ji a vlijeme do ní celý obsah mísy, tedy rýži i s vodou. 1 díl rýže se tedy vaří ve 4 dílech vody. Rýži uvaříme do měkka a po uvaření do hrnce přidáme trochu slunečnicového oleje a zamícháme. Poté rýži scedíme a můžeme podávat.
Pokud rýži budete podávat později od uvaření, dejte ji v pekáčku do trouby na 100 °C, aby zůstala teplá.