Slané recepty

Cizrna s rajčatovou omáčkou a kokosovým mlékem

POTŘEBUJEME:

Na omáčku:

  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 1 menší cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka sterilované cizrny/ nebo 240 g uvařené
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 200 ml kokosového mléka (1/2 plechovky)
  • kurkuma
  • garam masala
  • římský kmín
  • chilli
  • sůl

Na rýži:

  • Basmati rýže
  • sůl
  • slunečnicový olej

POSTUP

Na rozpálené pánvi necháme rozpustit přepuštěné máslo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté zasypeme trochou římského kmínu a zaprášíme lžičkou kurkumy.

Poté do pánve přidáme scezenou cizrnu, opražíme a zalijeme krájenými rajčaty a pasírovanými rajčaty. Okořeníme menší lžičkou garam masali, trochou chilli a necháme povařit.

Poté do směsi přidáme kokosové mléko a vaříme na mírném plameni, dokud nám omáčka trochu nezhoustne. Nakonec směs osolíme a případně dokořeníme dle chuti.

Jak na indickou rýži

K indickým pokrmům se standardně podává rýže Basmati, která je po uvaření sypká a nelepí.

1 díl rýže nasypeme do mísy a přilijeme 2 díly vody. Takto necháme rýži alespoň půl hodiny odstát.

V hrnci přivedeme k varu další 2 díly vody. Až se voda začne vařit, osolíme ji a vlijeme do ní celý obsah mísy, tedy rýži i s vodou. 1 díl rýže  se tedy vaří ve 4 dílech vody. Rýži uvaříme do měkka a po uvaření do hrnce přidáme trochu slunečnicového oleje a zamícháme. Poté rýži scedíme a můžeme podávat.

Pokud rýži budete podávat později od uvaření, dejte ji v pekáčku do trouby na 100 °C, aby zůstala teplá.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s