Slané recepty

Plněné indické placky

Tyhle plněné placky jsou skvělou přílohou k jakémukoliv indickému jídlu nebo místo pečiva k salátu, ale výborně chutnají i jen tak samotné. Základem náplně jsou vařené brambory a strouhaný sýr. V základním receptu se používá gouda, ale klidně můžete experimentovat s různými sýry jako třeba chedar nebo niva, nebo můžete použít pro ozvláštnění různé koření.

POTŘEBUJEME:

Na těsto:

  • 240 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • slunečnicový olej

Na náplň:

  • 3 velké brambory (uvařené den předem)
  • 120 g goudy
  • 1 menší cibule nebo šalotka
  • asi za půl lžičky čerstvého zázvoru
  • čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka, libeček …)
  • trochu sušeného zázvoru
  • trochu chilli dle chuti
  • sůl
  • přepuštěné máslo (ghí) na opékání

POSTUP

Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme mouku s vodou a špetkou soli a vypracujeme hladké těsto. Poměr je pouze orientační, každá mouka je trochu jiná, někdy je potřeba vody více, někdy naopak méně. Vznikne nám měkké nelepivé těsto.  Těsto necháme v míse a zvrchu zalijeme tak 2 – 3 lžícemi slunečnicového oleje. Takto připravené těsto necháme v pokojové teplotě tak hodinku, klidně dvě odpočívat.

Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, stejně tak i goudu. Sýr můžete klidně přidat. Poměr by měl být zhruba 2 díly brambor na 1 díl goudy (objemem, ne váhou), ale pokud budete mít poměr 1 : 1, taky nic nezkazíte.

K bramborům a sýru přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekané bylinky, zázvor, chilli a sůl dle chuti. Všechno dobře promícháme a vytvoříme ze směsi několik koulí (mně jich z tohoto množství vychází 5).

Těsto na lehce pomoučené ploše rozdělíme na stejný počet dílů jako bramborovou směs, uděláme z nich placičky, do kterých obalíme bramborové koule. Tyto bochánky poté trochu zploštíme, nebojte s nimi trochu hodit o pracovní desku.

Na pánev dáme trochu ghí a opravdu dobře rozpálíme. Dáme si na ruce trochu slunečnicového oleje, vezmeme si jeden bochánek a položíme ho na rozpálenou pánev. Naolejovanou rukou s bochánkem na pánvi točíme a zplošťujeme ho do požadované tloušťky placky.

Placku poté opatrně otočíme a opečeme i z druhé strany. Takto postupujeme se všemi bochánky.

Placky podáváme ještě teplé nakrájené na trojúhelníčky buď jako přílohu, nebo jen tak k pivu, či vínu. Dobrou  chuť!

1 komentář: „Plněné indické placky

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s