Ano, čtete správně, tenhle koláč je opravdu ze škvarků. Co říkáte? Že z oškvarků nejde udělat sladký koláč? Že to nemůže být vůbec dobré? Tak to vás musím vyvést z omylu! Naopak, tenhle koláč je moc dobrý! A rozhodně nemusíte být žádný milovník škvarků, aby vám koláč chutnal.
Abyste věděli, tak já osobně tyhle vyškvařené kousky sádla taky zrovna dvakrát nemusím. A rozhodně nepatřím k těm, kteří by si pochutnali na samotných škvarcích nebo třeba škvarkové pomazánce. Ale škvarkový koláč je něco úplně jiného… Navíc si troufni říct, že pokud byste nevěděli, z čeho je koláč upečený, tak to na chuti ani nepoznáte… Nakonec, vyzkoušeje ho sami a uvidíte 😉
Potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 250 g mletých škvarků
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- lžíce skořice
- lžička citronové kůry
- šťáva cca z poloviny citronu
- marmeláda na potření
Postup
Nejdříve smícháme suché suroviny, tzn. mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru. Přidáme rozemleté škvarky, vejce a citronovou šťávu a rukama vypracujeme soudržné těsto.
Oddělíme asi třetinu těsta, kterou si dáme stranou. Dvě třetiny těsta rozválíme na placku a dáme na vymazaný plech. Placku potřeme marmeládou. Z odložené třetiny těsta vyvalujeme úzké pramínky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížky.
Koláč pečeme na 180 °C cca 35-45 minut.