Není žádným tajemstvím, že u nás doma jsou makové dezerty na prvním místě. Mák je skvělá ingredience a dá se ní vykouzlit spousta výborných věcí. Jednou z nich je i tenhle makový koláč z mascarpone, dalo by se ho vlastně nazvat i makový cheesecake. Je z klasického křehkého těsta s krémovou makovou náplní a chutná skvěle. Pro ozvláštnění můžete do náplně před upečením poházet pár pokrájených švestek. Pokud jste milovníky máku, tak jako my, určitě stojí za vyzkoušení.
POTŘEBUJEME:
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 ml studené vody
- 1 lžíce medu
- špetka soli
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 1 vejce
- 4 – 5 lžíc medu
- 180 g mletého máku
- 200 ml mléka
POSTUP
Nejdříve připravíme těsto. Všechny ingredience smícháme a uhněteme do soudržného těsta. Nemusí být dokonale hladké, dokonce je lepší, když zůstanou v těstě malé kousíčky másla.
Těsto dáme do lednice alespoň na hodinu odležet, klidně ho tam můžete nechat i přes noc.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme si makovou část náplně. V kastrůlku ohřejeme mletý mák s mlékem a medem a mícháme do zhoustnutí.
V mističce rozšleháme metličkou mascarpone s vejcem a můžeme taky ještě trochu přisladit medem.
Těsto rozválíme a rozprostřeme do koláčové formy, propícháme vidličkou a předpečeme na 180 °C asi 8 minut.
Vyndáme z trouby a necháme malinko vychladnout. Poté na těsto dáme polovinu mascarponové směsi a nalijeme na to polovinu makové směsi. Druhou polovinou mascarponové směsi už začínáme tvořit fleky a poté to samé i s mákem. Můžeme mezi sebou vařečkou trochu promíchat, aby nám vzniklo mramorování.
Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova asi 35 – 40 minut.
Hotový koláč necháme zcela vychladnout a ztuhnout, až potom podáváme.