Sladké recepty

Malinový dort s bílou čokoládou

Hned na začátek bych chtěla říct, že jsem tenhle dort dělala poprvé a tak trochu od oka, ale výsledek byl tak dobrý, že jsem se rozhodla přesto recept sepsat. Už jen proto, abych se k němu mohla příště vrátit. Předem se tedy omlouvám za případné nepřesnosti, ale zkrátka píšu, jak jsem pekla.

Klasický piškotový korpus dělá každý trochu jinak. Dají se vyšlehat žloutky a bílky zvlášť, nebo celá vajíčka šlehat dohromady. Mně nejlépe funguje vyšlehat bílky a přidat do nich žloutky. Netrvá to tak dlouho, jako když se šlehají vejce pohromadě a není to tak pracné jako když šleháte bílky a žloutky zvlášť.

Dort jsem pekla jako dárek na oslavu narozenin a měl obrovský úspěch. Tak kdybyste se do něj chtěli taky pustit, ať se podaří! Případně budu ráda za jakékoliv zkušenosti a zlepšováky 🙂

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 8 vajec
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 10 velkých lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky sušené vanilky

Na čokoládový krém:

  • 100 g bílé čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na malinový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce malinové marmelády
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na dokončení:

  • nasekané pistácie
  • čerstvé maliny
  • případně rybíz nebo jiné ovoce na ozdobu

Postup:

Alespoň 24 hodin předem rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu v 250 ml smetany ke šlehání, necháme vychladnout a umístíme do lednice.

Na korpus vyšleháme bílky s cukrem a špetkou soli v tuhý sníh a postupně zašleháme žloutky a poté olej. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jedlou sodou a vanilkou. Rozdělíme do dvou vysypaných dortových forem (ty moje mají průměr 20 cm) a dáme péct na 180 °C asi na 25 – 30 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.

Korpusy necháme vychladnout a rozřízneme napůl, takže nám vzniknou 4 části korpusu.

Na čokoládový krém vyšleháme připravenou čokoládovou smetanu s dalšími asi 150 ml smetany ke šlehání, s mascarpone a moučkovým cukrem do tuha.

Na malinový krém také vyšleháme smetanu s tvarohem, mascarpone a cukrem a nakonec zašleháme malinovou marmeládu. Dle chuti můžeme dosladit, případně ještě přidat marmeládu.

Když máme všechny komponenty připravené, můžeme začít skládat dort. Na první část korpusu dáme polovinu malinového krému, přiklopíme druhou částí korpusu, poklademe čerstvými malinami a na ně dáme část čokoládového krému, aby maliny byly pokryté. Na tuto vrstvu dáme třetí část korpusu, pomažeme druhou polovinou malinového krému a přiklopíme čtvrtou částí korpusu.

Celý dort pomažeme zbylým čokoládovým krémem, okraje posypeme pistáciemi a dozdobíme čerstvým ovocem. Dort dáme chladit do lednice.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s