Letos jsem se rozhodla oživit tohle u nás už zapomenuté cukroví, které jsem naposledy dělala před několika lety. Jde o kakaová kolečka s kokosovým krémem a recept na ně jsem kdysi našla v časopisu Apetit. Trošku jsem pozměnila ingredience a musím říct, že to moc dobře fungovalo. Tak je třeba taky vyzkoušejte, mě osobně moc chutnají. Množství vystačí asi na 30 kusů slepených dorletek.
Potřebujeme:
Na těsto:
-
200 g hladké mouky
-
80 g medu
-
50 g mletých vlašských ořechů
-
20 g kakaa
-
125 g másla
Na krém:
-
1/3 vanilkového pudinku (12 g)
-
125 ml mléka
-
2 lžíce třtinového cukru
-
75 g másla
-
30 g moučkového cukru
-
2 lžíce rumu
-
25 g strouhaného kokosu + kokos na obalování
Postup
Nejdříve si v mléce s třtinovým cukrem uvaříme vanilkový pudink, aby nám brzy vychladl.
Ze všech ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto. Z počátku to možná vypadá, že se těsto drobí a nechce se slepit, ale buďte trpěliví a hnětení nevzdávejte. Po nějaké době vznikne krásně soudržné těsto. Těsto můžeme dát na hodinu do lednice odležet, já jsem s ním pracovala hned a i když bylo velmi měkké, šlo to taky. Na pomoučeném válu vyválíme těsto a vykrájíme kolečka. Na plech vyložený pečícím papírem naskládáme kolečka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 12 – 15 minut.
Zatímco nám kolečka chladnou, připravíme si krém. Nejdříve vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a potom postupně zašleháváme vychladlý pudink a rum. Nakonec zašleháme i strouhaný kokos. Studená kolečka promažeme krémem (nebo navrstvíme pomocí cukrářského sáčku, to jde rychleji) a okraje obalíme v kokosu. Skladujeme v chladu a před servírováním můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.
