Sladké recepty

Cheesecake

Tenhle klasický cheesecake miluju. Chutná jako z kavárny a přitom je příprava tak snadná. Ideální je péct ho den dopředu, aby v lednici správně vychladl a uležel se. Můžete ho mnoha způsoby ozvláštnit a podávat s různým ovocem, přelivy či omáčkami. To už je jen na vás a tenhle tradiční dezert může pokaždé vypadat úplně jinak.

Potřebujeme:

Na základ:

  • 60 g máslových sušenek
  • 60 g piškotů
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Sušenky a piškoty rozdrtíme nebo rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným, ale vychladlým máslem. Tuto směs rovnoměrně namačkáme do máslem vymazané dortové formy a dáme na chvilku do lednice.

Na náplň prošleháme mascarpone s vejci, žloutkem, moukou, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou a nakonec vmícháme i zakysanou smetanu a citronovou šťávu.

Náplň nalijeme na sušenkový základ a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a dopékáme ještě asi hodinu.

Hotový cheesecake necháme zcela vychladnout a potom dáme na nejméně na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.

Vychlazený cheesecake můžeme podávat mnoha způsoby. Například s čerstvým ovocem, nebo svaříme ovoce, rozmixujeme, propasírujeme a uděláme takový přeliv. Skvělou variantou je taky slaný karamel nebo rozpuštěná čokoláda. Můžeme taky svařit jablka a hrušky s hřebíčkem a skořicí, nebo udělat omáčku třeba z manga. Těch možností je opravdu tolik, že by se sem ani všechny nevešly, a fantazii se meze nekladou.

Tak ať se vám povede a dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s