Tenhle klasický cheesecake miluju. Chutná jako z kavárny a přitom je příprava tak snadná. Ideální je péct ho den dopředu, aby v lednici správně vychladl a uležel se. Můžete ho mnoha způsoby ozvláštnit a podávat s různým ovocem, přelivy či omáčkami. To už je jen na vás a tenhle tradiční dezert může pokaždé vypadat úplně jinak.
Potřebujeme:
Na základ:
- 60 g máslových sušenek
- 60 g piškotů
- 60 g másla
Na náplň:
- 500 g mascarpone
- 2 vejce + 1 žloutek
- 1 lžíce hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- ½ lžičky sušené vanilky
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
Sušenky a piškoty rozdrtíme nebo rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným, ale vychladlým máslem. Tuto směs rovnoměrně namačkáme do máslem vymazané dortové formy a dáme na chvilku do lednice.
Na náplň prošleháme mascarpone s vejci, žloutkem, moukou, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou a nakonec vmícháme i zakysanou smetanu a citronovou šťávu.
Náplň nalijeme na sušenkový základ a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a dopékáme ještě asi hodinu.
Hotový cheesecake necháme zcela vychladnout a potom dáme na nejméně na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
Vychlazený cheesecake můžeme podávat mnoha způsoby. Například s čerstvým ovocem, nebo svaříme ovoce, rozmixujeme, propasírujeme a uděláme takový přeliv. Skvělou variantou je taky slaný karamel nebo rozpuštěná čokoláda. Můžeme taky svařit jablka a hrušky s hřebíčkem a skořicí, nebo udělat omáčku třeba z manga. Těch možností je opravdu tolik, že by se sem ani všechny nevešly, a fantazii se meze nekladou.
Tak ať se vám povede a dobrou chuť!
