Potřebujeme:
-
375 g hladké mouky
-
60 g krupicového cukru
-
150 ml teplého mléka
-
95 g povoleného másla
-
20 g droždí (asi 1/2 kostky)
-
3 žloutky
-
½ lžičky sušené vanilky
-
½ lžičky sušené citronové kůry
-
špetka soli
-
hrst rozinek
-
rum na namočení rozinek
- 1 bílek
-
hrst mandlových plátků
Postup
Droždí rozdrobíme do poloviny teplého mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 – 15 minut).
Smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, sůl, vanilku a citronovou kůru. K suchým přísadám přidáme žloutky, zbytek teplého mléka, vzešlý kvásek a nakonec máslo a vše dobře promícháme. (Máslo dáváme až nakonec, aby nám mouka nasákla tekutinu, ne tuk)
Těsto hněteme buď ručně, nebo dáme hníst do robotu alespoň 10 minut. Hotové těsto je hladké a pružné. Těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na hodinu a půl.
Rozinky naložíme do rumu. Vykynuté těsto prohněteme a zapracujeme do něj rozinky. Vytvoříme z něj bochníček, který ještě necháme půl hodiny kynout v míse, kterou jsme pomoučili, aby nám šlo těsto lépe vyklopit.
Vykynutý bochník vyklopíme na pomoučený plech, pomažeme bílkem a posypeme mandlovými plátky. Mazanec dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě asi 40 – 50 minut. (Pokud vám bochánek moc rychle hnědne, přikryjte ho obalem od másla nebo kouskem alobalu.)
Hotový mazanec necháme před nakrojením vychladnout. Dobrou chuť!
