Pod štítkem dorty už najdete na našem blogu spoustu různých receptů. Tenhle článek je ale jen inspirací, ne přesným návodem. Jsou to všechno narozeninové dorty, které se mi za poslední rok podařilo upéct. Myslím si, že všechny byly povedené, tak si je sem uložím nejen pro sebe, ale i pro vás.
Vertikální dort: bílý mák, meruňky, tvaroh

Jako základní korpus jsem zvolila makový, ale z bílého máku. Bílý mák má jemnou oříškovou chuť a typická chuť máku není tak výrazná jako u modrého. K tomu skvěle pasovala meruňková marmeláda a jemný tvarohový krém.
Skládání takového vertikálního dortu je úplná hračka. Korpus upečete na plechu jako na roládu a pak překrojíte na požadovanou výšku a stáčíte takovou velkou roládu, kterou dáte do ráfku a necháte v lednici stuhnout. Potom už jen obmazat a dozdobit jako klasický dort. Jeden vertikální máme i tady na blogu.
Už si nepamatuji, co jsem do dortu dávala přesně, ale korpus byl podle tohoto makového.
- krém z mascarpone a tvarohu
- meruňková marmeláda
- korpus ještě prokapaný Amarettem
- na ozdobu čerstvé ovoce, modrý mák, sušená levandule, čerstvé bylinky a pusinky
S pusinkama na dortu to byla moje první zkušenost a příště za mě rozhodně ne. Tedy ne, pokud nebude dort okamžitě po nazdobení servírovat. Protože v lednici už po chvilce pusinky nasají vlhkost a rozmočí se.



__________________________________
Red velvet: červená řepa, brusinky, mandlový likér

Na tento dort jsem se rozhodla zkombinovat klasický piškot s korpusem z červené řepy. Dort je promazaný klasickým krémem z mascarpone a šlehačky a doplněný ještě brusinkami a mandlovým likérem (opět Amaretto).
Korpusy jsem pekla podle těchto receptů:
- piškot (ze 4 vajec)
- red velvet z červené řepy
Na zdobení jsem si vyrobila marcipánové růžičky a přidala jsem borůvky, raffaelo kuličky, sušenou levanduli a čerstvé bylinky.





__________________________________
Tropický s písmenem uvnitř: Kokos, mango, pomeranč

Tenhle dortík byl asi zatím největší výzvou, protože výsledkem mělo být, aby se na řezu objevilo písmeno R. Podle fotek asi vidíte, že se záměr relativně povedl, ale nikdy jsem před rozkrojením nebyla tak nervózní.
Důležitější je ale, jak dort chutná. Tenhle byl z klasického bílého a kakaového piškotu. Upekla jsem 2 tenké pláty bílého a 2 kakaového a ještě kulatý bílý korpus na dno a strop dortu.
Krémy jsem použila dva, první byl kokosový s mascarpone, kokosovým mlékem a strouhaným kokosem a ten druhý pomerančový, do kterého jsem dala mascarpone, tvaroh a pomerančovou marmeládu.
Piškot jsem ještě prokapala Amarettem a promazala pomerančovou marmeládou. Dovnitř dortu jsem použila čerstvé mango a do středu svařené mango se skořicí, badyánem a kardamomem a trochou želatiny.
Skládání dortu najdete na našem instagramu pod tímto odkazem.
Dort je zdobený čerstvým mangem, pomerančem a mučenkou, sušenými květy měsíčku, raffaello kuličkami, rozmarýnem a řeřichou.
Byla to velká výzva, ale dopadl nad očekávání.



__________________________________
Podzimní: jablka, dýně, slaný karamel, skořice

Tenhle dort je jako dělaný na podzimní oslavy. V hlavní roli jsou tady dýně a jablka a nepotřebujete na něj vlastně vůbec nic speciálního. Takový jednoduchý narozeninový dort, ale za mě boží.
Základem tohoto dortu byl piškot a dýňový korpus – podle tohohle receptu.
Krém je z mascarpone, tvarohu a šlehačky (taky stejný jako v receptu na dýňový dort, ale z dvojité dávky).
Dort je plněný svařenými jablky s rumem, skořicí, hřebíčkem a badyánem. Dalším komponentem je skvělý slaný karamel (taky najdete v receptu na dýňový dort) a piškot je ještě prokapaný rumem.
Na ozdobu jsem si nasušila pár jablek a udělala růžičky, které jsem doplnila aronií a čerstvými bylinkami.



__________________________________
Pro děti: dýně, tvaroh, perníčky

Tenhle dortík jsem dělala už téměř před rokem a zvolila jsem dýňový korpus (stejný jako u předchozího dortu, jenom méně sladký, slazený medem) a tvarohový krém. Žádné složitosti, opravdu jenom takhle jednoduše. Přecejen to byl dort k 1. narozeninám.
Na dekoraci jsem upekla perníkové koloušky – recept na perníčky tady.
A mech ze špenátového korpusu – recept tady:
Nožičky na houby jsem pekla podle těchhle celozrnných rohlíčků, které se mi trochu drobily při skládání hub, ale vše se povedlo. Kloboučky jsou z piškotů namočených v čokoládě.
__________________________________
Nepečený cheesecake: ostružiny, višně, borůvky


Tohle není tak úplně klasický narozeninový dort, ale na druhou stranu proč by nemohl být. Skvěle se hodí na menší oslavy, je snadný na přípravu a chutná výborně.
Na korpus stačí libovolné máslové sušenky a trochu másla. Na krém jsem použila mascarpone, tvaroh a šlehačku, ochucené javorovým sirupem a citronovou kůrou a šťávou.
Na ovocnou vrstvu stačí svařit, rozmixovat a přepasírovat ovoce (tentokrát to byly ostružiny, višně a borůvky) a stužit plátkovou želatinou.
Pak už jen nechat vychladit a dozdobit. Tady jsou použité čerstvé borůvky a ostružiny a sušené květy (chrpa, levandule, bezinka).
U našeho instagramového příspěvku najdete i poměr surovin na tenhle nepečený cheesecake.
